‘Als docent kun je creatiever werken met een iPad’, artikel in het Onderwijsblad

Hieronder het artikel ‘Als docent kun je creatiever werken met een iPad’ uit het Onderwijsblad van 07-04-2012

 

Aan de telefoon: Suzanne Lustenhouwer.

De initiatiefnemers van de ‘Steve Jobsschool’ willen iPads in de lessen inzetten om onderwijs op maat mogelijk te maken. “Ze presenteren het als een supervernieuwend idee, maar er zijn al veel scholen die met iPads werken”, weet Suzanne Lustenhouwer, docent Engels en iPad coördinator op het Berlage Lyceum in Amsterdam.

1.Wat vindt u van het idee voor de Steve Jobsschool?

“Het is een gaaf idee. Je merkt dat iPad-scholen nu nog een uitzondering zijn. Het zou mooi zijn als het werken met iPads niet langer als extreem gezien wordt. De initiatiefnemers presenteren het als een supervernieuwend idee, maar er zijn veel scholen die al met iPads in de les werken.”

2. Zoals het Berlage Lyceum. Sinds wanneer en waarom werken jullie ermee?

“In januari 2011 zijn we begonnen in gymnasium 2, in september is het derde jaar erbij gekomen. Vanaf mei gaan we alle 1100 leerlingen aanbieden via school een iPad te kopen. Ze vervangen nog niet de lesboeken, maar vullen deze wel aan. Er is bijvoorbeeld een app van Thieme Meulenhoff met extra lesstof. Tablets zijn heel geschikt voor ‘task based learning’: je geeft leerlingen een probleem dat ze oplossen in plaats van dat je uitlegt en de leerlingen opdrachten maken. Je bent meer coach dan dat je doceert.”

3. Wat voegt een iPad toe aan de onderwijskwaliteit?

“Als docent kun je creatiever werken. In plaats van alleen toetsen af te nemen, kun je leerlingen vragen een filmpje of een presentatie te maken, of hen een groot onderzoek laten doen. Je hebt meer contact via de mail en je kan beter volgen wat voor werk ze doen. In de les gaan bij een vraag vaak dezelfde drie handen omhoog, via de iPad kan ik elke leerling een vraag stellen om te zien wat ze weten. Een leerling die moeite heeft met grammatica bij een essay kun je wijzen op een app om te oefenen en hem vragen dan nog eens naar de tekst te kijken.”

4. Zijn leraren op het Berlage Lyceum klaar voor het werken met iPads?

“Als je voor een iPadklas staat, moet je wel. Leerlingen vragen zelf of je iets met een app kunt doen. Het is niet dat leraren niet willen, meestal denken ze dat ze er de tijd of de kennis niet voor hebben. Je motiveert ze het beste door te laten zien dat het digitaal werken op een makkelijke manier kan. Eens in de twee maanden plan ik een bijeenkomst om lessen te plannen, ervaringen te delen en nieuwe apps te laten zien.”

 

Related posts:

Posted in Blog
0 comments on “‘Als docent kun je creatiever werken met een iPad’, artikel in het Onderwijsblad
1 Pings/Trackbacks for "‘Als docent kun je creatiever werken met een iPad’, artikel in het Onderwijsblad"
  1. […] background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ipadders.eu – Today, 6:27 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me