In gesprek met CED Groep – Taalconferentie

Vrijdag 12 April geef ik een workshop Nieuwe Media in het Taalonderwijs voor de CED-Groep taalconferentie.

Nieuwe media in de taallessen
Suzanne Lustenhouwer, Berlage Lyceum Amsterdam
Laat u inspireren door tips en ervaringen voor het gebruik van nieuwe media in uw lessen. Hoe maakt u nuttig gebruik van de iPad, laptop of mobiele telefoon in de klas? Hoe kunnen websites, apps en sociale media waarde hebben voor uw Nederlandse lessen? U ontdekt het in deze workshop, waarin ook valkuilen aan bod komen.

Hieronder volgt een interview uit de nieuwsbrief van CED-Groep in de aanloop naar dit congres. Aanmelden kan nog steeds. Voor meer informatie zie de website. http://www.cedgroep.nl/taalconferentie

In gesprek met Suzanne Lustenhouwerlogo+nieuwjpg

Wat doe je voor werk? Ik ben vanuit de opleiding direct op het Berlage Lyceum gaan werken. Ik geef hier nu voor het vierde jaar les. Mijn vak is Engels, dat geef ik in de onderbouw van het vwo.

Wat is Berlage Lyceum voor soort school? We zijn eigenlijk een heel gewone school voor mavo, havo en vwo (inclusief gymnasium), gevestigd in de Amsterdamse Pijp. We geven over de volle breedte tweetalig onderwijs. We zijn een echte stadsschool, met leerlingen uit alle culturen en sociale lagen.

Je doet veel met nieuwe media. Ja, toen ik vier jaar geleden op het Berlage Lyceum kwam werken, was er op nog heel weinig op dit gebied. De komst van een nieuwe rector heeft de ontwikkeling enorm gestimuleerd. Al snel deden de smartboards hun intrede in de school en sinds enige tijd ben ik iPad-coördinator op school. Tijdens de opleiding volgde ik de ontwikkelingen rondom nieuwe media al op de voet en ben hier dus als vanzelf ingerold.
In januari 2011 introduceerden we iPads in een 2 vwo-klas. Leerlingen en docenten kregen allemaal een iPad van school. In augustus zetten we deze proef voort met dezelfde klas en een parallelklas (inmiddels 3 gym). De kosten voor de aanschaf van de iPads legden we neer bij de ouders; die konden zo nodig een afbetalingsregeling treffen met de school. Dit schooljaar hebben we iPads geïntroduceerd in de hele onderbouw. Dit is gecommuniceerd tijdens de open dagen: ‘bij ons werken alle brugklassers met iPads’. Inmiddels zijn tablets bij ongeveer negentig procent van de onderbouwleerlingen in gebruik.

Hoe moet ik dat voor me zien, dat werken met iPads? De basis is dat de iPad de boeken vervangt. We maken gebruik van digitale lesmethodes. Heel veel verschil met papieren methodes geeft dat nog niet, behalve een veel lichtere tas. Uitgevers zijn wel bezig met meer interactiviteit in hun methodes en het creëren van extra functionaliteiten. Daarnaast worden de iPads in elke les gebruikt als multimediaal schrift, voor notities, foto’s, beeld én geluid. Daarbij komen dan nog de apps die de lessen interactiever maken.
We werken vrij veel met vakoverschrijdende projecten. De materialen voor die projecten worden los van de bestaande methodes ontwikkeld door het docententeam. Je merkt dat de iPad dan extra veel wordt ingezet.

Wat houdt je functie verder in? Een hoop. De iPad is natuurlijk maar een ding, een medium. Ik zorg ervoor dat de apparaten werken – zeg maar de platte kant ervan. Maar ik bepaal ook welke apps we inzetten voor docenten en leerlingen, onderhoud het contact met de uitgevers, en ontwikkel het beleid. Inmiddels heb ik ook een taak buiten de school. Steeds meer scholen en instanties vragen hoe wij het doen. Dat betekent: rondleidingen, interviews, workshops enzovoort. Verder probeer ik mijn website, www.ipadders.eu, zo goed mogelijk bij te houden om daarmee andere docenten tips te geven over hoe ze de iPad optimaal kunnen gebruiken in de les.

Op de taalconferentie van 12 april in Utrecht verzorg je een workshop. Wat ga je daar vertellen, wat kunnen deelnemers verwachten? 
Ik ga daar vooral in op social media. Bijvoorbeeld: opzetten van leerlingblogs, communicatie met andere scholen, gebruik van Twitter in de les. Eigenlijk vooral: hoe haal je de belevingswereld van de leerling de klas in. Want nieuwe media zijn voor leerlingen heel gewoon. Het is een beetje raar dat het onderwijs daarbij vaak achterloopt. Je komt als school niet weg met een verbod op telefoons. Als leerlingen iets te weten willen komen, grijpen ze daar direct naar. Het is onlogisch om daaraan niet te tegemoet te komen.
Daarnaast ga ik het in mijn workshop hebben over mediawijsheid. Het is ook een taak van de school om leerlingen mediawijsheid bij te brengen. Leerlingen moeten leren hoe ze moeten omgaan met de digitale wereld om hen heen. Dat past heel goed in de mentorles: wat doe je bijvoorbeeld als iemand foto’s van je op internet zet. Wat is gepast gedrag en wat niet, en waarom.

Welke kant zou het onderwijs wat jou betreft op moeten?
Wat mij betreft zouden we minder moeten toetsen en leerlingen vooral moeten uitdagen dingen te laten zien in eindproducten. Laten zien dat je goed hebt samengewerkt, kritisch hebt nagedacht, goed hebt gecommuniceerd enzovoort – denk aan de 21st century skills. Kennis is belangrijk, maar niet het enige wat telt.
Verder vind ik het hele schoolsysteem, met leerjaren en schooltypes, niet echt realistisch voor leerlingen. Waarom zouden we toetsen op tijden die wij voor alle leerlingen bepaald hebben? Ik ben er groot voorstander van dat we ons meer richten op de individuele leerling met zijn persoonlijke capaciteiten. Dat we meer doen met verschillen tussen leerlingen. Leerlingen die bijvoorbeeld heel goed zijn in wiskunde, help je vooruit met uitdagende taken op wiskundig gebied. Leerlingen die minder goed zijn in taal, spijker je daar gericht op bij.

Waar zouden scholen sterker in moeten worden? 
Naar mijn idee zouden schoolleiders docenten tijd moeten geven om zich te oriënteren op onderwijsinnovatie. Als die tijd er niet is, volgt er ook geen concrete vertaling in het onderwijs en blijft alles bij het oude. Ik zie het echt als een probleem dat docenten niet de tijd krijgen om zich te verdiepen in mogelijkheden het onderwijs te verbeteren. Dat moet gefaciliteerd worden. Uit mijn schoolbezoeken krijg ik de indruk dat het op veel scholen hierop blijft hangen.

 

Related posts:

Posted in Presentations & workshops

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me