iPadders bijeenkomst 13-04-2012

13 aril 2012 verzorgde we op het Berlage Lyceum een iPad bijeenkomst voor alle VO scholen die binnenkort met iPad klassen willen beginnen. Er was ongeveer 20 man aanwezig bij deze middag uit het hele land. Zelfs iemand uit Belgie. 4 uur lang hebben we het gehad over alles wat zo’n iPad klas met zich meebrengt voor de schoolorganisatie.

Hieronder volgt al het materiaal van deze middag.

De dag begon met een presentatie van rector Leendert-Jan Veldhuyzen.

Ik begon mijn keynote met een korte vragenlijst.

Deze vragenlijst bestaat uit vragen waarover je moet nadenken voordat je met iPads wil gaan beginnen. Deze vragen gaan over de infrastructuur en faciliteiten die er nu al aanwezig zijn en waar nu gebruik van wordt gemaakt door de docenten. Het is niet nodig dat er in alle lokalen digiborden hangen, maar zoals ik in een eerdere post al had al aangegeven, is het wel belangrijk dat je er over nadenkt hoe een nieuw device samenwerkt met wat je  al in huis hebt. Hetzelfde geld voor het gebruik van een ELO. Op het moment heb ik nog geen een ELO gevonden die optimaal werkt met de iPad (buiten iTunes U.)

Zo’n 75% van wat we in de les doen met de iPad zouden we ook kunnen doen met de smartphone’s die de leerlingen nu al in hun broekzakken hebben zitten. Als je met iPads wil beginnen is de eerste stap die je moet maken de regel dat mobieltjes uit moeten zijn in de les schrappen. Zo kunnen de leraren en leerlingen alvast wennen aan de afleiding dat zo’n device in de les met zich meebrengt. Maar nog belangrijker, het geeft “tech-savy” leraren de kans om alvast te experimenteren met het gebruik van verschillende educatieve apps en tools en ervaringen te delen met de rest van het docententeam.

.

Wordle van antwoorden op de vraag, "Hoe ziet de perfecte iPad les eruit?"

In mijn presentatie kwam ik tussendoor terug op de antwoorden van deze vragen.


Hierna zijn we bij de klassen gaan kijken. Een groep ging kijken bij een les Latijn van Boris Hoetjes en 3i. In deze les gebruikte Boris Socrative als een backchannel bij het vertalen van een tekst. In mijn les met 3j ging stelde ik de leerlingen 3 verschillende vragen over het gebruik van de iPads in de klas.
Aangezien het een TTO klas is en ik ze normaal in het Engels lesgeef zijn alle vragen en antwoorden in het Engels. Ze hadden 30 minuten om deze vragen te beantwoorden.
  1. In a shared Popplet answer the question, “What is missing in the current books on your iPad”?

 

In Keynote, make  a short presentation with 5 slides. On each slide show one app and explain what you use it for, what makes it good and what can make it better.


In ShowMe,   draw your perfect iPad classroom.

Nadat de leerlingen hun antwoorden hadden gepresenteerd was er nog tijd voor een Q&A met deze leerlingen.
Mocht je interesse hebben om ook een keer te komen kijken kan je mij mailen.
Zodra we weer een groep bij elkaar hebben zullen we weer zo’n middag organiseren.

Related posts:

Posted in Presentations & workshops

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me