Open brief aan Aleid Truijens

In reactie op de column van Aleid Truijens, “Big Brother ziet alles, en de iPad is zijn oog” in de Volkskrant van maandag 8 oktober 2012.

 

Beste Aleid Truijens,

Met veel verbazing las ik vandaag uw column over onze MacScholenDag van afgelopen donderdag in de Volkskrant. Wat jammer dat u ervoor heeft gekozen een stuk te schrijven zonder u verder te verdiepen in deze dag en de iPad ontwikkelingen van de afgelopen 22 maanden op het Berlage Lyceum. Het stuk dat u geschreven heeft hangt nu helaas van halve waarheden aan elkaar. Graag wil ik u uitnodigen om te kijken hoe we met onze iPads werken. Het is namelijk veel minder vreselijk als uw stuk doet vermoeden en we hebben een hoop ervaringen opgedaan in de afgelopen 22 maanden.

Ja, we werken al 22 maanden met deze iPads. Er zijn dus helemaal niet “fonkelnieuwe iPads” uitgedeeld aan de leerlingen speciaal voor deze dag zoals u doet geloven. In uw stuk beschrijft u ook hoe dit voor de schoolleiding de transparantie vergroot om de leerlingen te kunnen controleren. Dit is bij ons op school helemaal niet aan de orde. De iPad is compleet in eigen beheer van de leerlingen. Wij programmeren niks voor en we kunnen ook niet zien wat ze elke dag “uitvreten”. Wel geeft het de ouders en leerlingen meer transparantie in de gehaalde cijfers en huiswerk. Zo kunnen ze altijd hun cijfers inkijken in de Magister app en is het mail contact en het uitwisselen van bestanden een stuk simpeler geworden.

Zoals u al schreef, een slecht schoolboek wordt digitaal inderdaad niet beter. Daarom steken veel van onze docenten tijd in het maken van hun eigen interactieve lesmaterialen. Verder gebruiken we veel apps die de leerlingen voorbereiden op de wereld na school. De zogenaamde 21st century skills: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ict-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren en sociale en culturele vaardigheden. Boeken doen dit niet; apps zijn hier veel beter in. Dit heb ik op de MacScholenDag ook uitgelegd aan de aanwezige bezoekers.

iPad of geen iPad, de leraar blijft de belangrijkste persoon in de les. Het gebruik van de iPad valt of staat bij hoe de leraar het toepast in zijn didactiek. Wat lekker makkelijk om de leraren hier weer te kleineren. Want elke leraar probeert het zich er natuurlijk zo makkelijk mogelijk ervan af te maken? Wat een belediging voor mijn collega’s. Zo gonst er al jaren een slogan door onderwijsland “als je het antwoord kan googlen, heb je niet de goede vraag gesteld”. Onze leraren zijn zich hier uitermate van bewust en passen de lessen hier op aan.
Nog altijd onbreekt er op school een onontbeerlijk vak: goed leren googlen? Hier is geen apart vak voor nodig. Het hoort tegenwoordig bij de basis vaardigheden die een leerling leert op school. Net zoals hun huiswerk juist in de agenda noteren en leren hoe je moet studeren voor een toets. Een iPad in de klas betekent meer dan alleen maar informatie opzoeken op het internet; dat is nog maar het begin. Natuurlijk komt het voor dat leraren zeggen, “zoek het maar op”. Als de leerlingen afgestudeerd zijn zullen de ze ook geen wandelend woordenboek tot hun beschikking hebben. Daarom besteden we ook extra tijd aan mediawijsheid en goed googlen.

Nogmaals, jammer dat u dit iPad initiatief niet op waarde weet te schatten. We zijn het namelijk op veel vlakken eens en het Berlage Lyceum beoefent veel van uw suggesties al maanden in de praktijk.
Daarom wil ik u graag uitnodigen om eens binnen de muren van de school te komen kijken en dan ook een heerlijk broodje te komen eten in onze vernieuwde uitermate gezonde biologische kantine. Het stigmatiserende beeld dat u schetst van de MacDonalds etende en troep achterlatende puber is wel overdreven. Daarna ben ik heel erg benieuwd wat u wel goed, en minder goed vindt. We kunnen vast veel van elkaar leren.

Met vriendelijke groeten,

Suzanne Lustenhouwer
Lerares Engels, Mentor 2H
iPad Coordinator
Berlage Lyceum

 

Related posts:

Posted in Blog
4 comments on “Open brief aan Aleid Truijens
  1. Brend Truijens says:

    Toch aardig hoe mijn geachte tante en ik radicaal van mening verschillen. Ik ontwikkel zelfs voor Ipad en kan dus in de keuken kijken; de leerling wordt inderdaad beter getraceerd – dat heet learning analytics – maar het is dan ook onderwijs op maat. Denk maar zo, een schip zonder stuurman kan maar beter niet uitvaren. En de beste stuurlui staan altijd aan wal.

  2. Las het verhaal deze week in de Volkskrant en verbaasde me (alweer) over de bijdrage van Aleid.
    Als ze echt hart heeft voor onderwijs kan ze niet anders dan jullie uitnodiging accepteren en er in een vervolgartikel op terugkomen!

  3. Het gaat om goed onderwijs en spullen worden ingezet als die nuttig zijn. Een goede leraar beslist dat. Ook online tekstbegrip is een belangrijk doel. Ik ben net begonnen, naast mijn baam als docent Nederlands, met promotieomderzoek naar online tekstbegrip. Kijk naar mijn edublog, bv op http://hpblogs.nl/jeroencl/2012/09/deel-2-promotieonderzoek-de-survey/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me